Pakkeliste til toppturen

Hva man bør ha med seg på turen avhenger selvsagt av vær og føre. Lengde på turen, og hvor fjellvant og trent man er, spiller også inn. Her kommer en liten pakkeliste med ting som kan være lurt å ha på – og med – seg når man skal på fjellet. Denne listen er tilpasset tur vinterstid, men kan selvsagt justeres etter årstid.

På kroppen

Trelagsprinsippet er en gylden regel på topptur – faktisk så viktig at du kan finne en egen artikkel dedikert til dette på denne bloggen. Ha flere lag lett tilgjengelig – gjerne så du slipper å åpne selve hovedrommet på sekken. I tillegg bør man ha skifte dersom man lett blir svett, eller dersom turen er krevende. Man bør bytte tøy så fort man skal sette seg ned for å ta hovedrasten, og ta på noe ekstra varmt for å holde varmen inne.

For navigasjonen

compass-356769_960_720Kart og kompass er essensielt turutstyr og skal alltid være med i sekken. Følg med på kartet underveis, slik at du til enhver tid vet hvor du befinner deg. Husk at GPS’en kan gå tom for batteri, så aldri stol blindt på denne.

I sekken

Spade, søkestang og eventuelt skredsøker skal være med i sekken vinterstid. Husk at en skredsøker krever at man er flere i gruppen som har sender/mottaker.

Ellers skal fyrstikker, førstehjelpsutstyr, ekstra klær og mat og drikke være med, samt eventuelt primus.

I matboksen

I matboksen bør det være karbohydrater og fett. Dersom været er kaldt, bør du unngå mat som blir hard i lave temperaturer. Fett holder seg mykt, og gir masse energi. Husk å pakke ekstra, slik at du kan klare deg lengre enn planlagt. Ha også med små barer som er enkle å få tak i underveis.

På termosen

Vann er viktig, men veier også mye. Ofte kan du finne vann i bekker, eller smelte vann på primus. Finn ut hvor mye veske du trenger å ta med basert på turterrenget.

Reply