Med respekt for fjellet: Følg fjellvettreglene

Fjellvettreglene ble publisert av Den norske turistforening (DNT) og Røde Kors i 1952, med det formål å forebygge ulykker og uhell i fjellet. Med en befolkning som lever i stadig mer urbane omgivelser, er de kanskje mer aktuelle enn noen gang. Vi gjennomgår dem alle sammen her.

1.

Husk alltid å melde ifra hvor du går. Med mylderet av sosiale medier er det ingen kunst å dele turene sine med andre. Slik gjør du det lettere både for deg selv og for de som sitter hjemme dersom noe skulle skje.View_of_Rocky_Mountains_National_Park_from_Many_Parks_Curve,_looking_NE_20110824_1

2.

Ikke overvurder egne evner – tilpass deg etter forholdene. Dette gjelder kanskje spesielt tidlig i sesongen, nå formen ikke er helt på topp og ferdighetene kanskje er noe rustne. Hold deg oppdatert – det kan ha skjedd forbedringer eller andre ting på utstyrssiden eller i forholdene i naturen der du skal.

3.

Ta hensyn. Hvert år skjer det skred i fjellet. Lytt til lokalfolk, følge med på skredvarsler, legg ruten slik at du unngår å utløse skred, og sist men ikke minst – bruk skredsøker og leteutstyr, slik at du er forberedt om uhellet skulle være ute.

4.

Forbered deg på at det kan bli uvær – selv om du bare hadde tenkt å gå en kort tur. Ta alltid med deg ekstra ernæring og ekstra klær. Vinterfjellet skifter brått, og dersom du skulle bli skadet, kan det gå langt tid før du får hjelp.

5.

Vær forberedt med riktig utstyr, slik at du kan bistå andre. Ha alltid med (enkelt) førstehjelpsutstyr og kommunikasjonsmidler.

6.

Hvis du er i tvil – så er du ikke i tvil. Ta sikre valg, og lær deg å ta risikovurdering av skredfare og tynn is.

7.

Legg aldri ut på tur uten kart og kompass. Husk at GPS’en kan gå tom for batteri – ha alltid kompasset på lur.

8.

Husk at det er lov å snu – det er ingen skam. Kanskje den mest kjente fjellvettregelen?

9.

Disponer kreftene, og kom deg i dekning om det trengs. Du vet aldri hvor lenge turen vil vare…

Reply