Favoritturer i Jotunheimen

Norge er et svært velegnet ferieland for dem som liker natur og friluftsliv. Dette landet har mye uberørt natur og villmark. Samtidig er det, takket være Den norske turistforening (DNT) et velutviklet og godt utbredt nettverk av stier og oppmerkede ruter for dem som foretrekker å følge en løype.640px-Gjendebu_to_Memurubu_with_Besseggen Disse stiene er enten kun sommermerket, eller både sommer- og vintermerket. Jeg gjennomgår her to av mine norske fjellfavoritter for deg som beveger deg til fots, og håper å kunne gi deg litt inspirasjon til din neste tur. Disse to ligger begge i eventyrlige Jotunheimen, og er begge uten klatreterreng – noe som betyr at du slipper klatreutstyr for å komme deg til toppen. Enkelt og gjennomførbart for de fleste!

Besseggen

Besseggen, eller Besseggi som den også blir kalt, er en perle av en naturattraksjon i Vågå kommune Oppland. På klare dager, skapes herlige kontraster mellom fjord, fjell og himmel med blå og grønnlige farver i ulike nyanser. Denne turen er fin både for familie, vennegjenger og par, og tar vanligvis mellom fem og syv timer, avhengig av form. Mitt tips er å dra inn til Gjendesheim kvelden før, for deretter å ta båten videre til Memurubu neste morgen. Herfra går du langs eggen, tilbake til hytta.

Fannaråken

Fannaråken, eller Fannaråki som den også kalles, er en fjelltopp i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Den rager 2068 meter over havet, og byr på en storslått utsikt utover Jotunheimen. Her finner du også Fannaråkhytta, som er Norges høyeste overnattingssted. Hytta er åpen sommerstid, og tilbyr enkel matservering.

Et fint utgangspunkt er å kjøre inn til Turtagrø dagen før – et verdig høyfjellshotell som hever standarden på fjellturen betraktelig. Dette tar omlag fem og en halv time fra Oslo, og fem timer om du kommer fra Bergen eller Trondheim. Fra Turtagrø går du langs Helgedalselva i noen kilometer, før selve stigning begynner. Etter dette blir det nokså bratt – den totale stigningen er på hele 1270 meter. Men fortvil ikke – utsikten fra toppen (og underveis) er verdt slitet!

Reply