Bekledning på fjellet

Kledd for vær og føre

Nordmenn er generelt flinke på å kle seg etter vær og føre. Ustabilt vær og fire årstider har nok ført til at riktig bekledning og god planlegging er blitt nærmest et must for å takle hverdagen. Den klassiske allværesjakka er et godt eksempel, og er for mange nettopp et symbol på de skiftende metrologiske forholdene.

Trelagsprinsippet

Bundled-up-2-ReichertSentralt i den aktive turgåers bekledningsprinsipp står trelagsprinsippet. Ideen er rett og slett basert på å kle seg i lag. På denne måten får man luft, noe som er positivt for varmereguleringen, i tillegg til at det er enklere å justere ved å ta av eller på et lag om det skulle bli for varmt eller kaldt.

Det innerste laget bør være fukt-transporterende (eller -absorberende), og kan for eksempel være ullundertøy eller teknisk undertøy. Slik unngår man å bli klam og fuktig innerst mot huden.

Neste lag skal være isolerende, og kan være enten ull eller fleece. Fleece er lettere, og er ideelt dersom man er ute i fuktig vær. Ull er best i lave temperaturer, da det gir mye mer varme. Ulempen med ull er at det blir tungt etter hvert som det absorberer fuktigheten. I tillegg vil man etterhvert komme i fare for å lukte bløt sau – kanskje ikke førstevalget for alle.

Det siste og ytterste laget, er skallet. Med en skalljakke er man beskyttet for ytre påvirkning som regn og vind. Man må vurdere hvor vanntett man ønsker at ytterlaget skal være – store nedbørsmengder kan tale i favør av en oljehyre eller gummibasert jakke som er 100 % vannavvisende. Ulempen er imidlertid at dette ikke puster, og man blir klam på innsiden. For lengre perioder utendørs bør man velge et ytterplagg med pustende egenskaper.

Husk beina!

Det er lett å glemme føttene når man tenker bekledning. Gode sko er et must, og danner selve fundamentet (bokstavelig talt) for et fint opphold utendørs. Velg sko som er romslige, slik at du får gode sokker oppi. Sokkene skal ikke beskytte bare mot kulde men også mot gnagsår. Pass også på at du har god støtte til anklene.

Reply